Mantarlı Çoban Kavurma  

Posted by Tespih Taneleri... in


Bugun yine misafirim vardi her zaman oldugu gibi. Hamdolsun ki seviyorum misafir agirlamayi. Oyle de yetistirildik zaten. Buyuklerimizin daha bir bakisiyla ne anlatmak istediklerini anliyoduk. Eski topraklarin cocuk yetistirmeleri bile farkliydi. Bir de bize bakin simartmaktan baska yaptigimiz bir sey yok. Her dediklerini yapmaktan simdi onlarda ne isteyeceklerini, ne yapacakalrini sasirdilar.Eski insanlarda cocuklarini seviyorlardi heralde ama bizim gibi degil. Cocuklarida sasilacak derecede anne babalarina, amca dayilarina, simdikinden daha saygili ve daha sevgililer... Her neyse bayagi muzdarip oldugum bir mevzuyla giris yaptim.

Simdi asil meseleye gelelim. Benim kalabalik misafirim geldiginde en cok tercih ettigim tariflerden biridir coban kavurma. Bayagi bereketli ve de lezzetli oluyor. Dun yine yapim cok sukur begenilince sizinle paylasmak istedim. Bizim oralarda da cok yapilir...


Malzemeler:

1 kilo kus basi dogranmis et (kisi sayiniza gore miktari siz ayarlayabilirsiniz)
3 yemek kasigi sivi yag (sivi yag yazdigima bakmayin genellikle zetinyagiyla karisik koyarim aslinda doktor tavsiyesi uzerine)
1 yemek kasigi domates salcasi
1 tatli kasigi biber salcasi
400 gr mantar
2 ince uzun kirmizi biber
2 ince uzun sivri biber
4 tane domates
1 tatli kasigi karabiber
1 tatli kasigi tuz
1 tatli kasigi kirmizi pul biber
2 su bardagi et suyu
Bir kac tane defne yapragi

Aciyi herkes sevmez. Ben de dogulu olmama ragmen pek tercih etmem pul biberi. Cocuklarda alismadiklari icin artik kullanmiyorum diyebilirim.
Simdi eti iyice haslayin. Ayri bir tencerede salcayi yagda kavurun. Etleri ekleyip onlari da kavurun baharatlarini ve bir parmak eninde dogranmis biberleri de ekleyip iyice kavuralim. Ayri bir yerde mantarlari ayikladiktan sonra kup kup dograyip haslayin ki mantarin kara suyu gitsin. Yoksa yemegin rengini de karatiyor. Hasladigimiz mantarlari suzup tencereye alalim ve onlarida kavurduktan sonra yine kup kup dogranmis domatesleri ve taze defne yapraklarini ekleyin. Suyunu da koyup agir ateste 25 dk pisirin. Bu yemek mantarsiz da yapilir. Mardin'de genellikle etlerde sebzelerde cok ufak dogranarak yapilir bu yemek ve de mantarsiz. O da guzel oluyor ama yukarda ki tarif daha bereketli oluyor. Bu arada 2 tane soyulmus sogani icine dogramadan koyun yemek pisince de cikarin. Tarifinde yoktur ancak soganin kokusu muthis lezzet katiyor. Uzun uzun yazdigima bakamayin cok basit aslinda oyle olmasa tercih etmem zaten. :) Yaninda da guzel pirinc pilaviyla ikram edebilirsiniz...

Afiyet olsun...


This entry was posted on Cumartesi, Nisan 03, 2010 at 19:25 and is filed under . You can follow any responses to this entry through the comments feed .

1 yorum

Baktıkça iştahım kabarıyor..eline sağlık.

30 Mayıs 2010 00:40

Yorum Gönder

Related Posts with Thumbnails
Site'de Kaç Kişiyiz