AKSEMSEDDIN HAZRETLERI Istanbul'un Manevi Fatihi - 1  

Posted by Tespih Taneleri... in


Allahu Tealanin salat ve selami evvela Efendimiz(sav)'in, ashabinin, gelmis gecmis butun Allah dostlarinin ve cumlemizin uzerine olsun.

Hayirli Cuma'lar kardeslerim, boyle mubarek bir gunde, mubarek bir insani yad edelim insallah. Istanbul'u bu kadar sevipte manevi Fatih'ini anlatmamak olmazdi diye dusunuyorum canlar. Mukemmel bir insan, engin-i derya AKSEMSEDDIN HAZRETLERI... Aslinda mubaregin bereketli hayati bir kac paragrafa sigmaz tabi ki, ancak elimden geldigi kadar ozetlemeye calistim. Herkesin tanimasi gerektigine inaniyorum cunku. Onlar bizim manevi degerlerimiz. Azda olsa haklarinda bilgi sahibi olmamiz gerekir. Degerlerimize sahip cikmamiz gerekir. Aksemseddin Hazretleri beni cok etkileyen bir Allah dostudur. Her sefer okudugumda ilk defa okuyormusum gibi heyecanla ve gozyaslari icinde okuyorum...

Allahu Teala buyuruyor ki bir ayeti kerimede:
'' Allah dostlarini seviniz'' bu emre uyalim canlar...Ben sindirerek okumaniz icin bolumlere ayirdim yaziyi. Mesela birinci bolum dogumundan veli olana kadar yasadigi surec, ikinci bolum Fatih Sultan Mehmet'le beraber Istanbul'un fethinde yasanan manevi olaylar ve en can alici beni eriten, tuylerimi urperten,gozyaslarina bogan ucuncu bolum ise Aksemddin Hazretlerinin Fatih Sultan'in emriyle Hazreti Eba Eyyub el-Ensari'nin kabri serifini kesfetmeleri...

Dogumu ve hayati Osmanli Devleti'nin yukselme devrine rastlayan Aksemsettin Hazretleri 1390 yilinda Sam'da dunyaya gelmistir. Haci Bayram Veli Hazretlerinin halifesi, Fatih Sultan Mehmed'in seyhi, Istanbul'un da manevi fatihidir. Buyuk bir alim, kerameti zahir olan bir veliyyi kamil, Fatih devrinin buyuk tabip ve bilgunlerindendir.
Nurani bir cehreye, ruhi bir berrakliga sahip olup sacinin ve sakalinin ak olmasi ve beyaz elbiseler giymesinden dolayi '' Aksemseddin'', ''Akseyh'' adlariyla meshur oldu.

Asil ismi Semseddin Muhammed bin Hamza'dir. Evliyalarin buyuklerinden Sihabuddin Suhreverdi'nin neslindendir. Soyu on besinci batinda Hz. Ebu Bekir Siddik(ra)'a ulasir.

Yedi yasina kadar Sam'da kalmis daha sonra babasiyle birlikte Amasya'nin Kavak nahiyesine gelip yerlesmistir. Yedi yasinda hifzini tamamlamis, keskin zekasi ve ustun kabiliyeti neticesinde Amasya ve Osmancik Medreselerinde kisa surede ''fikih, hadis, tefsir, mantik, belegat, usul-i fikih, akaid, ve hikmet'' gibi ilimleri ikmal edip ihtisas sahibi olmustur. Ilim tahsilini tamamladiktan sonra, Osmancik Medresesinde muderris olan Aksemseddin Hazretleri, derin dini ilimlerin yaninda Eczacilik ve Tababet ilmini de tahsil etmistir.

Haci Bayram Veli Hazretlerinin tahsil ve terbiyesiyle irsad makamina yukseldi. Bulasici hastaliklar uzerinde calismalar yapti. O yillarda ''seretan'' adiyla bilinen kanseri teshis etti. Pek cok hastanin ve hastaliklarin tedavisinde basarili oldu. Bu sebeple ona ''lokman-i sani, ikinci lokman'' denildi.

Tarihte ilk olarak hastaliklarin mikroplardan meydana geldigini ve karantinanin mantigini soyleyerek Pastor'den tam dort yuz yil once '' Mikrobu kesfeden ilk tabip'' odur. Manevi irsadla ruh hastaliklarini tedavi etmesi sebebiyle de '' Tabibu'l-Ervah'' yani ruhlarin doktoru deniyordu.


Aslina bakarsaniz nasil buyuk bir zenginlige sahibiz. Osmanli Devleti ne buyuk basarilara imza atmis, ne buyuk evliyalar gelmis gecmis, maddi manevi cok kiymetli degerler bunlar. Geldi gecti gibi dusunmemek lazim. Tarih tekerurden ibarettir. Evliyalar ne buyuk ilim deryasi sahsiyetler, bu zamana kadar gelen ne buyuk eserleri var. Kiymetini bilmek lazim tecrubelerinin ve eserlerinin...Bu kadar basarinin tek sirri kuvvetli itikat, sunnetlere riayet ve Kur'an rehberligi...


Devamı yarın inşaallah canlar...

This entry was posted on Cuma, Nisan 30, 2010 at 07:31 and is filed under . You can follow any responses to this entry through the comments feed .

10 yorum

He was the greatest of all the Ottoman Sultans, who closed one age and started another when he conquared Istanbul. Thank you for comment.

30 Nisan 2010 07:44

akşamsettin hz. bzm ilçede diyarı akşemsettinliyizde:))göynük(bolu)manevi havası okadar güzelki ilçeye paylaşım için tşk hayırlı cumalarr

30 Nisan 2010 09:56

güzel kardeşim ne güzel yazmışsın.
gerçektende ecdadımızla gurur duymalı ve hayatlarını hep örnek almalıyız ama nerde...
günümüz gençliği iğrençlikte sınır tanımayan dizilerle adeta hipnoz olmuşlar magazinin sözümona renkli dünyası dururken tarihimiz ne sıkıcı geliyor.

RABBİM cümlemizi islah eylesin

hayırlı cumalar

30 Nisan 2010 10:07

Rabbim daima hayır işitip,hikmet bulmayı nasip etsin.
Paylaşımınız için teşekkürler.Hayırlı cumalar.

Allaha emanet olun.

30 Nisan 2010 10:16

Havvanur'cum guzel yorumun icin tesekkur ederim. Eminim cok guzeldir oralar. Hele ne kiymetli bir mubarek ev sahibligini yapiyor. Insallah en kisa zamanda onu ziyeret etmegi cok istiyorum. Rabbim nasip ederse, sizde sik sik ziyaret edip feyiz alin umidiyle...
Bu arada dua gerek duanin kabulune vesile gerek bunu unutma...
Sevgilerimle...

30 Nisan 2010 11:33

Hepimize hayirli Cuma'lar olsun sevgili yemek yapalim arkadasim, yazdiklarinda cok haklisin cok muzdarip oldugum bir konudur benimde.Onun icin mubarekleri tanimaya, anlamayi, yapabildigim kadar anlatmaya, cocuklarim basta olmak uzere kendi kendime niyet ettim. Rabbim muvaffak eylesin. Ben bir suru cizgi film aldim. Fatih Sultan Mehmed,Mevlana,Nasrettin Hoca,peygamberlerin hayati vs.onlari izletmeye calistim. Istanbul'da tarihi yerlerin mesela Anadolu Hisari gibi onunden gectigimizde anlattim. Yani ufak ufak taslari yerine oturtmaya calistim. Hamdolsun cok istifadesini gordum. Oncelikle bizim bilmemiz gerekir ki bilinclendirebilelim.Bizim kendimizi nefsimizi cok terbiye etmemiz lazim.Su uc gunluk dunya hayatini ebedi ahiret hayatina goz gore gore tercih etmemiz lazim...
Kendimizi bosverdik canimizdan cok sevdigimiz cocuklarimiz icin hic degilse ama dedigin gibi zor...
Sanada cok tesekkur ederim canim guzel yorumun icin...
Sevgilerimle...

30 Nisan 2010 11:45

Sayin Fuat Gencal, cok tesekkur ediyorum, gonulden amin diyorum guzel duaniza...
Allah razi olsun...
Selam ve dua ile...

30 Nisan 2010 11:47

arkadaşım çocuk büyütmek değil çocuk yetiştirmek gerekiyor RABBİM gayretini en güzel şekilde rahmete çevirir inşallah.
umut fm sitesindede çocuklar için çok güzel çizgifilmler var.
bilinçli aileler özelliklede bilinçli anneler olmamız lazım.
RABBİM cümlemizden razı olsun

30 Nisan 2010 12:14

Umut fm sitesi en kisa zamanda bakacagim insallah canim. Kesinlikle sonuna kadar sana katiliyorum.Hic bir cocuk kendisiyle ilgilenildigi zaman televizyonu tercih etmez.Is ebeveynlerde bitiyor.
Degerli yorumlarin, guzel fikirlerin icin cok tesekkur ederim ayrica...
Istisarede hayir var. Rabbim her isimizi hayra cevirsin, hayir nasip etsin insallah...
Sevgilerimle...

30 Nisan 2010 12:39
Adsız  

Yazar cok tesekkurler...

Selamlar Senay

23 Kasım 2010 18:35

Yorum Gönder

Related Posts with Thumbnails
Site'de Kaç Kişiyiz