''VEDDUHA'' SIRRI  

Posted by Tespih Taneleri... in


Hayirli Cuma'lar arkadaslar...
Duha suresi cagimiza bakan ve mucize sirri tasiyan bir kur'an mesajidir. Bu sure, Efendimiz (sav)'in uzuntulu bir devrinden sonra inzal olmustur ve yalniz O'na hitab etmektedir.
Efendimiz(sav) kendinden asirlarca sonra gelecek olan mu'minler adina buyuk bir endise duymus, onlarin yasayacagi zulmetli caglari Allah'in izni ile gormus, ummetin azalacagini dusunerek uzulmustu.
Fakat Cenab-i Hak, Efendimiz (sav)'e bu sure ile teminat vermis. ve bilhassa su icinde bulundugumuz cagda ki mu'minlerin imanina kefil olmustur...

Surenin ozet olarak yorumu soyledir :

Ayet 1-2 : Habibim, senin nurunu nasil bir ''duha'' ya, yani parlak ve ihtisamli bir kemale ulastirmissam; asirlarca sonra beseriyetin ''Leyl-i Seca'', yani, derin bir gece karanligi, siddetli bir vahset devresinde de mu'minlerin teminati Ben'im! Onlara bir ilim gunesi verecegim.
Kur'an'in icazi, butun ihtisami ile zuhur edecektir!

Ayet 3 : Rabbin sana ''veda'' etmedi ve ummetine cok duskun olmandan gucenmedi. Sana olan lutfu kesiksiz ve ebedidir!

Ayet 4 : Gelecek zamanlar, senin ve ummetin icin daha mukemmel olacaktir.
 islam'in istikbali aydinliktir, gelecegi, gecmisinden daha hayirlidir!

Ayet 5 : Ey Sevgili Peygamberim! Sen ummetine harissin, sana bol bol ummet verecegim; onlari tarihin her devrinde insanlarin en hayirlisi edecegim...Sen ''-Raziyim'' deyince kadar...

Ayet 6 : Seni emsalsiz bir fitrat ile yaratarak, ''vacid'' sirrim ile sonsuz mana zenginliklerine erdirmedim mi? Seni ''Mustafa'' makamindan ''Mahmudiyet'' makamina intikal ettirerek, Muhammed Mustafa (sav) hikmetine ulastirmadim mi?

Ayet 7-8 : Senin nefsinde butun ''hidayet'' sirlarini cem ederek, manevi guzelliklerin tamamini sana vermedim mi? Seni ''yalniz'' yarattim ve sonra sana insan, cin ve melek olarak, butun kainati ummet eylemedim mi?

Ayet 9-10 : Habibim! Bana ummet icin naz aleminde sitem etme; onlari, senin diledigin gibi nimetlerime gark edecegim!

Ayet 11 : Oyleyse, Rabbinin nimetlerini acikla, butun incelikleriyle ummetine bildir. ''Duha''  suresi ile de ilan ettigim ilahi taahhutlerimi onlara mujdele!..

Mana ilmiyle megul olanlar ''leyl-i Seca'' remzedilen karanlik devrin ve dogacagi mujdelenen ''ilim gunesi''nin hangi cagda olacagini merak etmislerdir. Bunun anahtari ise ''Sure-i Fil'' dedir. Zira, islam gunesi, yani asr-i saadet, Fil Vak'asi'ndan 40 yil sonra ''Duha Sirrina'' ermis; en parlak caga erismistir.

Iki Cihan Harbi'ndeki hava bombardimanlari Fil Vak'asi'ni andirmaktadir. 1940'da baslayan bu bombardimanlardan 40 yil sonra; miladi 1980, hicri 1400'de islamin ilim gunesi Duha Sirri ile parildamistir.

Nitekim Avrupa'da pek cok alim 1980'den itibaren  islamiyeti kabul etmeye baslamis; toplu halde ihtidalar da butun dunyaya hiz kazandirmistir. Yakin zamanda sifa-i serif derslerini dinleyerek Londra'da 3000 kisi ayni an da musluman oldu Hamdolsun... Bu sure beni de hayatim boyunca hep etkilemistir. Nedense hep aglayarak dinlerim ya da okurum. Goz yaslarim duramaz hic bu ayetler okundugu zaman...

Duha Suresinin verdigi mujdeler, bir bir tahakkuk edecektir insallah!

Onk.Dr. Haluk Nurbaki

This entry was posted on Cuma, Ağustos 27, 2010 at 05:32 and is filed under . You can follow any responses to this entry through the comments feed .

2 yorum

Allah razı olsun.paylaşım için sağol.hayırlı cumalar

27 Ağustos 2010 11:54

hayırlı cumalar...

27 Ağustos 2010 14:02

Yorum Gönder

Related Posts with Thumbnails
Site'de Kaç Kişiyiz