Futuhu'l Gayb ( Sirlarin Acildigi Kapi )  

Posted by Tespih Taneleri... in

Sirlarin acildigi kapidir bu kitap, bir hazine, bir ilim deryasi...
Abdülkadir Geylani, İslam irfanının ölümsüz şahsiyetlerindendir. Fütuhu’l Gayb onun en önemli eserlerinden kabul edilir. Bu eserde rıza, teslimiyet, şikayeti ve iradeyi terk, nefse, hevaya ve şeytana ittiba etmemek, sabır, şükür, fena, zühd, tevekkül gibi tasavvufi kavramlar açıklanmakta ve saliklere yol gösterilmekte, tasavvuf yolunun esasları tespit edilmektedir. Seçkin bir guruba hitaben yaptığı sohbetlerden derlenmiş bu eser, Hz. Geylani’nin bütün temel düşüncelerini içine alan bir tasavvuf klasiğidir. İbn Teymiyye’den Bediüzzaman’a İbnü’l Arabi’den İmam Rabbani’ye kadar ilim irfan semasının yıldızları asırlar boyunca bu değerli eseri okumuş ve ondan etkilenmişlerdir. Gavs-ı Azam’ın yüzyıllar ötesinden gelen sıcak sesi, bugünde aynı tazeliğini korumaktadır

Eseri müellifi koca bir dağ; belki şarihi bile bir büyük tepedir... Onlar yeryüzünün çivileridirler. Kıyamete kasemli dağlar gibi, makamlarında sabit olmuşlardır. Bir zayıflar ise; ne büyük bir tepeye gıbta etmeden bir nazar edebilir, ne de devasa bir dağın azametinde acziyetimiz fena bulmadan rahata erebiliriz.

Bu eser; yine - yıldızlara daha yakın ve ufku daha engin- bir dağ misali, yukarıları gözleyebilmek adına hususi bir rasathanedir ve bu yönüyle has daireye hitap etmektedir. Fakat bu rasathane; yukarıdan nasıl görüldüğümüzün müşahedesini yapabilmemiz adına, yine o dağ misali alemimize nazır ve ahvalimize hakim bir makam olması sebebiyle umumidir ve bu yönüyle de her birimize hitap etmektedir. Buna havi bir eser ise ancak bir şaheserdir. Şaheser olduğunun bir diğer isbatı da, müellifinin 'şah' olduğuna -tıpkı şarihinde görüldüğü gibi- hiç kimsenin bir itirazda bulunmayışıdır.

Gelenek yayinevi, Etkilesim yayinlari ve Alperen yayinlarinda ayri ayri, farkli zamanlar da basilmis... Istediginiz yayinevinden temin edebilirsiniz...Benin hayatima isik tutan, daha hala firsat buldukca tekrar tekrar okudugum, muthis bir eserdir...Abdulkadir Geylani 'yi zaten tarife ne hacet...Eserleri de kendi gibi bir hazine...Degerlendirmenizi ve en kisa zamanda temin edip okumanizi onemle tavsiye ederim... Herkesin kutuphanesinde hatta elinin altinda olmasi gereken bir kitaptir...Sevgilerimle

This entry was posted on Pazartesi, Ağustos 30, 2010 at 02:26 and is filed under . You can follow any responses to this entry through the comments feed .

3 yorum

Adsız  

sa
tekrar tekrar okudugunuza gore guzel bir kitapdir
tskler

30 Ağustos 2010 05:15
Adsız  

S.A. Merhabalar,
Bu güzel kitap tanıtımınız için çok teşekkür ederim. Emeğine ve yüreğine sağlıklar dilerim.

Allah'a emanet olun ve sağlıcakla kalın. Hayırlı Ramazanlar dilerim.

31 Ağustos 2010 04:44

Aleykumselam arkadaslar, cok tesekkur ederim guzel yorumlariniz icin...Selam ve dua ile...
Kesinlikle onemle tavsiye ediyorum hem de...:))

31 Ağustos 2010 14:09

Yorum Gönder

Related Posts with Thumbnails
Site'de Kaç Kişiyiz