Tasavvufu Hic Merak Ettiniz mi?  

Posted by Tespih Taneleri... in ,


Hayirli Cuma'lar arkadaslar, bugun tasavvuf konusuna deginmek istiyorum. Benim uzerinde durdugum cok sevdigim ve etkilendigim bir haldir cunku.
Tasavvufu ''Kulun, Cenab-i Hakk'in (cc)  rizasini tek gaye edinerek hayatini Kur'an ve Sunnet'in talimati(ogretileri) dogrultusunda yonlendirmesi'' olarak tarif etmek mumkundur. Tasavvufa coktandir merak salmistim biraz da bu konuyu arastirayim istedim, tasavvuf buyuklerimizin bir kac eserini okudum hayran oldum. Bu bambaska bir hal, bambaska bir his, bambaska bir yasam tarzi...

Icimden dedim ki ''Ya Rabb gonulluyum bende, Sana gonul verenlerle birlikte Sana gelmeye kabul et.''

Tasavvuf; ''Safa'' (safiyet) ve Resul-i Ekrem(sav)'in doneminde Mescid-i Nebevi'nin  sofasinda kalan zahid, hafiz-i Kur'an, alim ve takva ehli sahabiler hakkinda kullanilan  ''Suffe'' kelimelerinden geldigi de soylenmistir. Lugatta ''yun giyinmek'' diye de gecer.
Netice de Tasavvuf  kelimesinin kaynaginin Asr-i Saadette oldugundan suphe yoktur.Ancak sunu da belirtmek lazim ki Tasavvuf, alistigimiz manada bir ''Musbet ilim'' veya bir '' Batini  ruhi tecrube'' oldugu icin, onu tanimanin en saglam ve gercekci yolu, onu tariflerde aramaktan ziyade onu fiilen yasamaktan gecer. Tasavvuf hakkinda yapilan tanimlarin en onemli ortak ozelligi, hepsinin Kur'an'i Kerim'e ve hadis-i seriflere dayaniyor olmasidir.

''Butun varlilar ile umidi kesip Allahu Teala ile birlikte olmaktir.'' Cuneyd-i Bagdadi

''Onlar, ne ticaret, ne de alis verisin, kendilerini Allah'i zikretmekten, namaz kilmaktan ve zekat vermekten alikoymadigi insanlardir. Onlar kalplerin ve gozlerin allak bullak olacagi bir gunden korkarlar.''(Nur/37)

''Rabbinin ismini zikret ve butun varliginla (herseyi birakarak) O'na yonel.''( Muzemmil/8)

''Onlar oyle kimselerdir ki, Allah'i  herseye tercih etmislerdir, Allah da onlari herseye tercih etmistir'' Zunnun-u Misri
''O, sizi secti.'' (Hacc/78)

''Tasavvuf  nefsi Allahu Teala'nin muradina teslim etmektir.'' Ruveym

''Allah onlardan razi oldu, onlar Allah'tan razi oldular.'' (Maide/119)

This entry was posted on Cuma, Haziran 11, 2010 at 09:47 and is filed under , . You can follow any responses to this entry through the comments feed .

3 yorum

daha çok araştırısan bu konuları burada paylaşırmısın ,seninde cuman mübarek olsun

11 Haziran 2010 10:35

Paylaşımın ve verdiğin bilgiler için teşekkürler,
Allah razı olsun..

Hayırlı Cumalar,

Selam ve dua ile..

11 Haziran 2010 10:58

nazik yorumunuz için çok teşekürler. Allah sizden de razı olsun. görüşmek üzere çok selam.

12 Haziran 2010 14:58

Yorum Gönder

Related Posts with Thumbnails
Site'de Kaç Kişiyiz