Bogazicin'in cicekten taci erguvan agaci (Notlara devam...)  

Posted by Tespih Taneleri... in




Bogazici gezisinden notlara devam etmek istiyorum bugun, ozledim heralde bayagi oldu tabi  gitmeyeli, sirin bir kafede guzel bir turk kahvesi icmeyeli.:)
Bogazicin'nin ozelligidir erguvan agaci, cok farkli ve guzel gosterir etrafinda ki yalilari. Erguvan agacini Bogazici'ni arastirirken ogrendim, cicek acan sik bir agactir. Kurban oldugum Mevla bu guzellige daha da bir guzellik katmis bu agacla bogaza.



Bu resimde simdilerde unlulerin takildigi bir eglence mekani...Yine erguvanla bezenmis tablo gibi bir goruntu...
Osmanlilar'dan sonra erguvan agacina muslumanlar hilkatin, yaratilisin bir numunesi bir nisanesi olarak hayranlikla bakarlar. Huday-i nabit bir bitki olan erguvan, keciboynuzuna benzer tohumlariyla ruzgar vasitasiyla dagilarak, toprak ve yagmur marifetiyle yeni fidanlar olarak cikar ve cogalir. Bogazici'nde ki ilk erguvan, Sarayburnu aciklarindan baslar. En buyukleri de oradan Sultanahmet'e dogru olan bolgede bulunur.

 

Istanbul yalilari ve kosklerinde bir anlamda cati kati diyebilecegimiz, daha cok seyir ozelligi olan, manzaraya hakim bir bakis saglayan bolume cihannuma denir. Evin butun gurultu, kargasa ve hareketinden uzak olarak yukaridaki cihannumada hem pek safali vakit gecirilebilir.hem de manzaraya, mehtaba, bulbul sesine acik bir yasanti surulur.

Essiz Bogaz! Serefli hayalin derindedir!
Senden kalan o levhada her sey yerindedir.
Yahya Kemal


Istanbul deyince eskiden sadece Uskudar,Galata ve Surlar gelirdi akla. Buralar sehir diger yerler koy hukmundeydi isimlerinden anlasilacagi uzere: Kadikoy, vanikoy, Arnavutkoy vs...
Eski istanbul'un bir ozelligi de kisin ve yazin ayri evlerde oturmakti. Kisin sehir merkezinde konaklarda, yazin leb-i derya(denizin dudaginda) yalilarda otururlardi. Yalilarda bu guzelim koylerde tabi.:)

Ne kaldi ruha teselli serabdan baska
Bogaz'da uc gecelik mahtabdan baska
Cihanda olmadi bir hisse-i verasetimiz
Bebek  Koyun'nda temasa-yi abdan baska
Yahya Kemal

Haluk Dursun hocanin Bogazicin'de kirk yilim kitabini cok severek okudum, zaten o kadar guzel anlatmis ki Bogazici'ni, bir kez daha hayran oldum. Kitabin bolumlerinde ara ara bogazin mehur sairlerinden alintilar yapinca hakikaten kitap doyumsuz bir hal almis. Mesela diyor ki:
Kandilli burnunda ki akinti sesi yamaclarda ki ruzgarlada birlesince ozellikle mecnuniyete dusmus olanlara cok iyi gelir. ''Bir vefasiz yare dustum, hic beni yad etmiyor'' diye uzulenlerin, ''Derdimi ummana doktum, asumane inledim'' diye bagirasanlarin, ''Sad eyledi gonlumu, bir gozleri ahu'' diye aglayanlarin ve bir zamanlar ''baht-i kara maderi''ni kurtarmak, eskiyi unutup ''Yine bir gulnihal aldi bu gonlumu'' diye yeni asklara yelken acmak uzere gittikleri sahil, Kandilli akinti burnuymus.


Harika bir tablo daha Masaallah, Barekallah demekten baska aklima baska bir sey gelmiyor, tabi kendi kendime kurdugum hayaller haricinde.:) Ozellikle fistik caminin arkasindaki bordo yaliya dikkat! Cok guzel. Insallah bu dunya da olmadi ahirette Rabbim daha guzelleriyle bizleri nasiplendirir. amin.

Beni de alin ne olur koynunuza hatiralar
Bir omur tukenecek yolunuza hatiralar...

This entry was posted on Cumartesi, Haziran 19, 2010 at 07:08 and is filed under . You can follow any responses to this entry through the comments feed .

4 yorum

ne güzel anlatmışsınız Boğaziçi'ni, erguvanları. fotoğraflar da çok güzel. şimdi İstanbul'da olmak vardı dedirtiyor insana.

19 Haziran 2010 16:16
Adsız  

canım sıkıldı şöyle bir baktım harika çok güzel görüntüler allah razı olsun çocukları yusufu öp benim yerime selamlar
zehra

19 Haziran 2010 19:57

Tesekku ederim Emel'cigim..

Zehra abla tesekkur ederim canim benim, ozlettin kendini. bugun ordaydik Yusuf iyi merak etme.sen gelsen her sey daha guzel olacak yerin cok gorunuyor...
Allah'a emanet olunuz...
Sevgilerimle

19 Haziran 2010 20:22
Adsız  

Yukaridaki resimlerden Vanikoy resmi cok guzel ! Vanikoy'un simge yalilarindan Seferoglu yalisi onde. Arkasinda korunun icine gizlenmis iki kosk. Kirmizi ve yesil olanlar. Bu gizli kosklerin lakaplari Vanikoy icinde Kartal yuvalaridir. Ahmet Bey ve Aral Ailesi'nin koskleri. Kartal gibi kusbakisi manzaralari Vanikoy yalilarina, Bebek Arnavutkoy ve Kurucesme sahillerine tepeden bakar ! Bogazici semtleri arasinda bir baskadir Vanikoy, yalilari, erguvanlari, agaclari, yamactaki gizli koskleriyle...

6 Eylül 2013 00:53

Yorum Gönder

Related Posts with Thumbnails
Site'de Kaç Kişiyiz