Ayasofya'nin Gizli Hazineleri Gun Yuzune Cikti  

Posted by Tespih Taneleri... in


Esselamualeykum ve Rahmetullahi ve Berekatuhu
Arkadaslar, mubarek Cuma gunu hepimize hayirli olsun. Gecenlerde Ayasofya Baskani Haluk Dursun hocamizin esliginde katildigimiz Tarihi Bogaz ici Gezisinde bu sergiden kendisi ehemmiyetle bahsetti ve mutlaka gormemiz gerektiginin uzerinde epey durdu. Sergi hakkinda oyle guzel bilgiler verdi ki dort gozle bekliyordum. Kismet iste biraz gec haberim oldu ve hemen size de haber vermek istedim. 6 Haziran'a kadar surecek kesinlikle kacirmayin. Ben dun hamdolsun nasip oldu oradaydim. Haluk Dursun hocamiz bir heyet gezdiriyordu. Muthis bir anlatimi var o donemlerde hissediyor insan kendini. Ben gidemeyenler icin yarin cektigim resimleri yayinlayacagim insallah. Cunku artik kaldirilacagi icin bir daha gorebilme sansiniz olabilir mi bilmiyorum. Etkileyeci bir sergi oldu. Simdi biraz bilgi verelim nelerin sergilendigine dair:

Osmanlı döneminin kültür ve sanat tarihi bakımından çok önemli ve değerli bazı eşyaları,  Ayasofya müzesinde sergilenmeye başlandı. İlk kez gün yüzüne çıkartılan 18 eser, 6 Haziran'a kadar Sultan ikinci Selim türbesinde ziyarete açık olacak. Sergi açılışında konuşan Ayasofya Müzesi Başkanı Doç. Dr. Haluk Dursun: "Ayasofya müzesi bugün saklı hazinelerini gün yüzüne çıkarıyor." dedi.


Ayasofya müzesi tarihi günlerinden birini yaşadı. 18 Eylül 2009 tarihinde açılan ve büyük ilgi gören padişah türbelerinin ardından bu kez de türbe sandukalarının orijinal örtüleri, puşideleri, kaftanlar, Ravza-i Mutahhara örtüleri, Kur'an-ı Kerim'ler başta olmak üzere ilk kez gün yüzüne çıkartılan 18 eser, törenle ziyarete açıldı.

ESERLERİN ÖZELLİKLERİ


2004 yılında Ayasofya Haziresinde yer alan Sultan III. Murad'ın dört şehzadesi ve kızının gömülü olduğu Şehzadeler türbesindeki sandukalar üzerinde insutu sanduka kılıfları, şehzade kaftanı, entari, Kâbe iç örtüsü, kisve-i şerif ve Ravza-ı Mutahhara iç örtüleri tespiti yapıldı. İnsutu olarak bulunan eserler, Osmanlı'da tabutların ve sandukaların üzerine örtü örtme geleneğinin belgelenmesi açısından önemli bir yere sahip. Sergide, sandukalar üzerinde bulunan eserlerden iki sanduka kılıfı, iki şehzade kaftanı, Hanım Sultan'a ait olan entari ve dini örtüler sergilenecek.


Sergide yer alacak sanduka kılıfları zemini güvezi ipek kadife, motifler ise klapdan ile dokundu. Sanduka kılıfları, sonsuzluk prensibine uygun olarak şaşırtmalı sıralarda yerleştirilmiş karanfil motifli. Karanfil motifi, Bursa kadife dokumacılarının en yaygın olarak kullandıkları motifler arasında yer alıyor. Yatık yüzü ve mefruşat olarak kullanılan karanfil motifli çatmalar, 16.yüzyıl sonu ve 17.yüzyıl başlarında hanedan türbelerinde sanduka örtüsü olarak da kullanılmış.

Sergide yer alacak iki şehzade kaftanı da, kemha cinsi kumaştan dikilmiş. Bu kaftanlar, 16. yüzyılın son çeyreğine ait. Hanım Sultan'a ait olan entari ise, atlas cinsi kumaştan dikilmiştir. Bu entari, dönemin kadın giyim modasını yansıtıyor.

Eserler 29 Mayıs-6 Haziran tarihleri arasında Sultan 2. Selim türbesinde görülebilecek.

Selam ve dua ile

This entry was posted on Cuma, Haziran 04, 2010 at 07:01 and is filed under . You can follow any responses to this entry through the comments feed .

3 yorum

Ödülünüz olduğunu söylemeliyim. Bu arada maillerinizi kontrol etme imkanı bulabilirseniz sevinirim

4 Haziran 2010 10:13

VISITÉ SANTA SOFÍA. MAGNÍFICA
ABRAZOS DE AMISTAD Y PAZ

5 Haziran 2010 00:22

Bilgilendirme için çok teşekkür ediyorum.

5 Haziran 2010 01:00

Yorum Gönder

Related Posts with Thumbnails
Site'de Kaç Kişiyiz