Seyyid Abdülkâdir-i Geylânî'den Hikmet Damlalari (insanlar dort kisimdir.)  

Posted by Tespih Taneleri... in



Seyyid Abdülkâdir-i Geylânî hazretleri buyurdu ki: “İnsanlar dört kısımdır:

1- Dili ve kalbi olmayan.

Kötü dille ve kötü kalbli insanlardır. Bunlar, günahkâr, dünyâya aldanmış ve ahmak kimsedir. Böyle kimselerden olmaktan ve onlar arasında bulunmaktan sakınmalıdır. Çünkü onlar, azâba uğrayacak kimselerdir.

2- Dili olup, kalbi olmayan kimse.

Bu; güzel, hikmetli konuşur, fakat onunla amel etmez. Sâdece insanları Allahü teâlânın emirlerine da’vet eder. Kendisi ise bunları yapmaktan kaçar. Tatlı ve hoş konuşmalarıyla seni aldatmamaları için onlardan uzak dur. Yoksa onların günahlarının ateşi seni de yakar; kalblerinin pis kokusu ise seni öldürür.

3- Kalbi olup dili olmayan kimse.

Bu öyle bir mü’mindir ki, Allahü teâlâ onu mahlûkundan gizlemiştir. Ona nefsinin ayıplarını göstermiş, kalbini nûrlandırmış, insanlarla lüzumundan fazla görüşmenin sıkıntılarını, lüzumsuz konuşmanın kötülüğünü ona göstermiştir. Bu, Allahü teâlânın velî kulu olup, Allahü teâlâ onu muhafaza buyurur. Böyle bir kimse ile beraber ol. Onun hizmetinde bulun. Böyle yaparsan, Allahü teâlâ seni sever.

4- Âlimdir.

İlmi ile amel eder. Bu kimse, Allahü teâlâyı ve âyetlerini, azamet ve kibriyâsına delâlet eden delîlleri bilir. Allahü teâlâ onun kalbine, herkesin bilmediği ince ve derin ilimleri koymuştur. Onun kalbini böyle ilimlere açık kılmıştır. Böyle bir zâta muhalefet etmekten ve ona sırt çevirip ondan uzaklaşmaktan çok sakın. Onun nasihatlerini terk etmekten çok kork. Sonra bil ki, zühdün aslı, her türlü haramlardan sakınmaktır. Zîrâ vera’ı olmayanın yani şüphelilerden sakınmayanın zühdü doğru olmaz.”

This entry was posted on Cumartesi, Ocak 08, 2011 at 07:54 and is filed under . You can follow any responses to this entry through the comments feed .

5 yorum

çok güzel yazılar yayınlıyorsunuz zevkle okuyorum yazdıklarınızı. özellikle seyyid abdülkadir geylaniye yer vermenızde benı heyecanlandırdı..dua ile

8 Ocak 2011 17:26

Rabbim kalbimizi de dilimizi de kötülükten korusun salih kullarına dost eylesin AMİN
sağlıcakla kal kardeşim

8 Ocak 2011 19:21

Çok değerli paylaşımların için teşekkür ederim arkadaşım.Allaha emanet ol...

9 Ocak 2011 13:46

Bizleri sevdiği kulları arasına katsın, sevdiği kulları ile karşılaştırsın.

Sevgi ve selâm ile.

9 Ocak 2011 14:11
Adsız  

Nice site, nice and easy on the eyes and great content too.

19 Ocak 2011 10:21

Yorum Gönder

Related Posts with Thumbnails
Site'de Kaç Kişiyiz