Gönenli Mehmet Efendi  

Posted by Tespih Taneleri... in


Gönüllere gönenen, gönendiği gönülleri de ışığa, huzura ve güvene kavuşturan Gönenli Mehmet Efendi, yani Hatem’ül Evliya Reis-ül Kurra Mehmet Öğütçü hocamız, 1903 yılında Balıkesir’in Gönen İlçesi’nde dünyaya gelir. 2 Ocak 1991 yılında da İstanbul’da rahmeti rahmana kavuşur.

Gönenli Mehmet Efendi Hz.leri; “insanlığa hizmetin İslam’a hizmet olduğuna” inanan büyük âlimlerimizdendir.

Hayatını Kur’an hizmetine ve insanlığın felahına harcayan Gönenli Mehmet Efendi Hz.leri, ilköğrenimini tamamladıktan sonra 1920’li yıllarda İstanbul’a gelerek, Fatih Camii dersiamlarından Serezli Ahmet Şükrü Efendi’den ders alır.

Hıfzını ve “Tashihi Huruf” derslerini tamamlayarak, kıraat ilmini de yine aynı hocasından okur ve 1925 yılında icazetini alıp, kendisini insana ve İslam’a vakfeder.“Sabır, Sadakat, Samimiyet ve Sevgi,” onun vazgeçilmez düsturlarındandır. Riyasız ve gösterişsiz hizmetlerini, fedakârlığı ve cömertliği ile süslemiştir.İnsanın “eğitilerek ehlileşeceğine” inanan Gönenli Mehmet Efendi, her canlının dünya göçünü yaşayacağını söyleyerek, göç edecekleri uyarma vazifesini hep yapmıştır.

Tatlı dili ve güler yüzüyle şu uyarılarda bulunmuştur.

“Ahireti kaybetmekten korkmalıyız. İnsanlar hastanelere acılardan, belalardan kurtulmak için varını yoğunu veriyor. Asıl, ahiret için varımızı yoğumuzu vermeliyiz.”

“Azıcık bir rüyada (Cenneti) gösterdiler gibi oldu da bütün dünyadan soğudum. Bütün dünyayı bile bana verseler yan bile bakmak istemiyorum. Çok şükür Elhamdülillah.”

“İnsanın Hak katında derecesi arttıkça, insanlara merhameti de artar.”

“Dinimizde ölçü: Kendin için istediğini başkasına da isteyeceksin. Kendin için istemediğini başkasına da istemeyeceksin.”

“Nasıl ki boş vakit bulunca, telefonla oğlunu, kızını, ahbabını ararsın. Rabbini de her vakit ara.”

“Bir insan yaptığı kötülüğü bile saklayacak. Söylemeyecek. Kötü örnek olmayacak.”

“Mü’min insanların çoğu sıkıntıda olur. ‘Dünyada rahat edemedim,’ deme. Olacak olur. Mü’minlere dert uyarmak için gelir.”

Boş durmayın! Zamanınızı sizi Rabbinize yakın edecek işlere harcayın. İnsan öfkelendiği zaman ya abdest almalı, ya namaz kılmalı, ya da Allahu Ekber demeli.”

“İnsanları namazından, Kur’an-ı’ndan alıkoyan insanlar ne kötüdür. Bir insanın namazı kabul oluyorsa ahlakı güzelleşirmiş.”

“Senin etrafında, sana çile çektirenleri, Allah (c.c.) sana, dünyada çile çeksin de, ahirette azap görmesin diye veriyor.”

“Kimseye kusur bulma. Herkes layık olduğu yere gönderilecek, layık olduğunu bulacak. Her nefis ölümü tadacaktır. Ancak herkes ayrı ayrı tatlarla tadacaktır.”

Kâbe sevgisi, insanın içinden gelir. Kâbe’ye parası olan değil, aşkı olan gider. Rabbi aşkı olana yardım eder.”

“İyilik yap, iyilikle düşmanı kendine dost eyle. Acı söyleyene tatlı söylemek için dünyaya geldik.”

“Hak yolunda harcadığın nefeslere göre derecen olacak. Kul hakkı çok geniştir, hiç tanımadığın bir kimseye dudak büksen, hesabı sorulacaktır.”

Allah rahmet eylesin. El Fatiha.

This entry was posted on Perşembe, Ocak 27, 2011 at 09:36 and is filed under . You can follow any responses to this entry through the comments feed .

1 yorum

allah rahmet eylesin böyle hak dostlarından ile her zaman faydalanmayı nasip etsin hepimize

27 Ocak 2011 09:41

Yorum Gönder

Related Posts with Thumbnails
Site'de Kaç Kişiyiz