Ruh Ve Nefs Farklidir !  

Posted by Tespih Taneleri... in


Batili bazi psikolaglar, nefisle ruhu birbirine karistirmak gibi affedilmez bir hataya dusuyorlar. Pek tabii, bizdeki taklitcilerde ayni hatayi tekrar ediyorlar. Sonuc nefsin isteklerini sanki ruhun arzulariymis gibi kabul etmek ve psikolojik sistemleri bu yalnis kabule dayandirmak oluyor. Iste tavsiyeleri :
''Hic bir arzunuzu bastirmayin , icinize atmayin, bir an once tatmin edin.'' Bu fikirleri kabul de goruyor. Gunahlar, ilmi kisvelere burunerek mesrulastiriliyor. Boylece azgin ihtiraslarina sinir koymayan ''bilimsel sapiklar'' ve ''aydin zalimler'' cogaliyor. Zayiflar eziliyor, masumlar lekeleniyor...

Halbuki ruh ayri, nefis ayri mahluklardir. Ikisi ayni kiside bulunmakla birlikte, mizaclari taban tabana zittir. Birinin zevk aldigindan, digeri tiksinir. Nefis, kotuluklere meftundur. Lugatinde ''doymak'' kelimesine yer yoktur. Hep daha fazlasini ister. Simariktir, isyankardir, yuzsuzdur. Aldikca daha cok kuvvetlenir.
Nihayet oyle bir raddeye gelir ki, insana ''Hayatin gayesi zevktir,'' hukmunu verdirir. Mesuliyetten kacar. Kaideler, yasaklar ve kanunlar, onun en sevmedigi kavramlardir. Dini ve ahlaki da bunun icin sevmez. Cunku bunlar insana basibos olmadigini, ibadet icin, Allahu Teala'yi tanimak icin yaratildigini hatirlatir.

Ruhun da kendine has gidalari vardir. O ilimle olgunlasir, ibadetle tenefus eder ve tefekkurle yucelere erer. Yaratiklardakiharika sanatlari gorerek  Rabb'ni dusunmek, muhatap oldugu nimetler icin minnet duyarak sukretmek, en muhim gayesidir. Bu yolla, gecmisin elemlerinden ve gelecegin endiselerinden kurtulur. Teslimiyet  ve tevekkulle huzura kavusur.
Organlar yaptiklari ise gore kiymet alirlar. Sadece maddi zevkler icin kullanilan kabiliyetler, degerlerini kaybederler. Ruh bu gercegin farkindadir. Aklini ve diger manevi cihazlarini midesine ve cinsi isteklerine hizmet ettirenlerin mutlu olmalari kabil midir?
Efendilerin usaklara kole oldugu yerde, saadetten bahsedilir mi?

Omer Sevingul

Bu cok onemli ve uzerinde durulmasi gereken bir mesele oldugu kanaatindeyim. Insanlar ilimle mesgul olmadiklari gibi, bildikleri kulaktan dolma seyler...Olmaz arkadaslar...Okumak, dusunmek lazim bu kadarini an azindan bilmek lazim...Bir mu'min'in ayetle hadisi, ruh ve nefsi, harami ve helali birbirinden ayirt etmesi gerekmez mi? Kur'an-i Kerim'de buyuruyor Allah Teala :

''Ben size akil verdim dusunmez misiniz?''

Bu bir yana ilk inen ayeti hatirlayin...''OKU''...ilim ogrenmek her muslumanin uzerine farzdir, elinizden geldigi kadar, en azindan gunde bes sayfa kimsenin fazla zamanini almaz...Boylece cahil insanlarin uydurma bilgilerine inanmaktan kendinizi bir nebze olsun korumus olacaksiniz. Bazi insanlarin bu konuda ki dusuncelerini duyunca cok sasirdim ve bu yaziyi yayinlamk istedim...Hala ruh ve nefsin ayni oldugunu dusunenler var. Benim ruh ile alakali bir yazim daha var, ilgilenenler Hazine-i ilim etiketinde Ruhun Hammaddesini baslikli yazimi okuyabilirler...Sevgilerimle

This entry was posted on Pazartesi, Eylül 13, 2010 at 13:47 and is filed under . You can follow any responses to this entry through the comments feed .

7 yorum

Harika
çok güzel bir anlatım olmuş kısa öz ve anlaşılır yüreğine sağlık canım bunları dikkate alınca zaten sıkıntıları aşamamak mümkün değil ..
Güzel dileklerin için teşekkürler .
Geçmiş bayramınıda kutlar nice huzurlu sağlıklı bayramlar dilerim.
Sağlıcakla kal.
Sevgiler........

13 Eylül 2010 19:04

Ruh pervaz ederken,nefs sürünür...Ruh,özümüzdür..Nefs ise düşmanımız...Paylaşım çok güzeldi...

13 Eylül 2010 22:01

Bloğun çok güzel ...Emeğine sağlık...artık sık sık gelirim ziyaretine canım...Allah'a emanet ol...sevgilerimle=))

13 Eylül 2010 22:24

arkadaşım okurken tüylerim diken diken olduhepimize böyle şuurlu olmayı nasip etsin RABBİM inşallah izninle ben bu yazıyı elişi dünyasında paylaştım herkesin okumasını istediğim için çok teşekkürler paylaştığın için

14 Eylül 2010 00:59

Merhabalar,ziyaretin için çokk teşekkür ediyorum.
Cehalet...
O kadar müzdaribim ki bugünlerde,geçirdiğimiz kış kuran-ı kerim kursuna gittim.amacım sadece öğrenmekti,okumaktı,anlamaktı.evet açık bir insanım ve Antalyada yaşıyorum.Cahil insanlar "artık hafız olur,karekteri değişti 3ayda demişler"Eyvallah dedim geçtim.en azından çabam vardı,isteğim vardı öğrenmek adına.ve başardım.uykuyu çok sevmeme rağmen sabah 8de üşenmedim gittim aldım en yüksek derecede diplomamı,mealiyle birlikte okuyorum şimdi fırsat yaratarak..
Ne hafız oldum,ne karekterim bozuldu,karektersizler eteğindeki taşları dökmüş,saolsunlar günahımı azaltmış oldular:)
kusura bakma yazını okuyunca aklıma geldi çenem düştü.
Görüşmek üzere.
sevgilerimle...

14 Eylül 2010 01:16

Ruhu besleyen Allah sevgisidir.
Ruhlarımızı onun sevgisiyle tam doldurmuş olsak nefs elbetteki terbiye olur.

Güzel, çok güzel bir yazıydı. Allah razı olsun arkadaşım.

Sevgi ve muhabbetle...

14 Eylül 2010 13:04

Merhaba,
Bu güzel ve yararlı çalışmanız "Bloglardan Seçmeler"de yayınlandı. Hayırlı günler dileğiyle.

26 Eylül 2010 18:41

Yorum Gönder

Related Posts with Thumbnails
Site'de Kaç Kişiyiz