Mesnevi'den Hikmet Damlalari  

Posted by Tespih Taneleri... in

   
Bu cihan tamamıyla fânidir; aradığını kalıcı ve dâimî olan diyarda ara! Sûretin sıfırdan ibarettir; dilediğini mâna âleminden dile!


Yüce Allah’ın (has) kullarından baş çeker, uzaklaşırsan bil ki onlar senden hoşlanmıyorlar, onlar seni istemiyorlar.

Hayvanlık mertebesi, nasıl insanlığa esir ve mağlupsa, insanlık mertebesinin de Hakk’ın velilerinin elinde hayvan gibi mağlup olduğunu anla, ey yoksul!

İşte sana saman altında gizli bir deniz! Kendine gel de zanlara kapılıp o samâna ayak basma.

Usta hangi hünerde tanınmışsa, hangi hünerle şöhret bulmuşsa çırağı da o hünerde ilerler, o hünerde meşhur olur. Usûl, Fıkıh, Nahiv,…

Ölüm günü, bütün bu bilgiler içinde işe yarayan ve yol azığı olan da mahiv (yokluk) bilgisidir.

Hakikat yolunda mahvolan üstadın talebesi ise(n), … eğer beşeriyet vasıflarından öldünse hakikat sırlarının denizi, seni başının üstüne koyar.

(Nahiv âlimi ile kayıkçının hikâyesini oku ve anla.)

Nice tatlılar vardır ki şeker gibidir; fakat o şeker içinde zehir gizlidir.

Aklı en üstün,anlayışı en keskin olan, kokudan anlar. Öbürüyse ancak dudağına, dişine değince fark eder. Şeytan “yiyin” diye bağırır ama o adamın dudağı, zehiri boğazına varmadan reddeder.

Başka biri boğazına varınca anlar; bir başkası yer, bedenini berbat edince anlar. … abdest bozarken … ciğerini delen bir acı meydana getirir.

This entry was posted on Perşembe, Aralık 02, 2010 at 07:01 and is filed under . You can follow any responses to this entry through the comments feed .

0 yorum

Yorum Gönder

Related Posts with Thumbnails
Site'de Kaç Kişiyiz