AKŞEMSEDDİN HAZRETLERİ - İstanbul'un Manevi Fatihi - 2  

Posted by Tespih Taneleri... in

"İstanbul elbet bir gün fethedilcektir.
Onu fetheden komutan ne güzel komutandır, onu fetheden asker ne güzel askerdir."
Hz Muhammed (SAV)


Esselamualeykum arkadaslar,


Haci Bayram Veli'nin tavsiyesiyle Osmanli Sultani II. Murat, oglu Mehmet (Sultan Fatih) icin hoca olarak onu Goynuk'ten saraya getirtti. Esas bundan sonrasi beni cok etkiledi ve sizinle paylasmama vesile oldu.


Fatih henuz besikte iken Haci Bayram Veli'nin;
'Istanbul'un fethi su besikteki yavru ile bizim koseye nasip olacak'' buyurarak, Istanbul'un fethinin Sultan Fatih ile Aksemseddine nasip olacagini kerametiyle haber vermisti. Burdan ne anliyoruz canlar; Osman'li cocuk yetistirmeye nasil deger veriyordu, cocuklarini kimlere emanet ediyordu goruyorsunuz degil mi?


Aksemseddin Hazretleri Fatih'in egitimiyle cok yakindan ilgilendi, talebesinin sehzadeliginde oldugu gibi, padisahliginda da yanindan ayrilmadi. ( Ne kadar nasipliymis mubarek)
Onun bir cag acip bir cag kapayacak kadar buyuk bir devlet adami olmasinda cok buyuk etkisi olan Aksemseddin Hz.'lerinin Istanbul'un fethine padisahi yonlendirmede, askerin kuvveyi maneviyesini guclendirmede cok buyuk tesiri olmustur.


Rivayet edilir ki; Istanbul'un fethinde kusatmanin uzamasi, bazi devlet adamlarini umitsizlige dusurdu.. Muhasaranin devam ettigi bir sirada Avrupa'dan asker ve erzak getiren gemiler, Osmanli donanmasinin mudahalesine ragmen, sehre girmeyi basarinca, Bizans gorulmemis senlikler yaparken, Fetih ordusu cok uzuldu. Bunun uzerine padisaha gelen bazi devlet adamlari:


'' Bir ihtiyar dervis'in( Aksemseddin) sozuyle bu kadar zamandir muhasara ediyoruz, askerimiz kirildi, hazine tukeniyor. Iste Frengistan'dan kafire yardim da geldi. Fethetmek umidi iyice azaldi.'' dediler.


Ama butun bu olaylara ve propagandalara karsi Aksemseddin Hazretleri Bizans'in fethi icin israr etti. Hem padisahi hem askeri fethe karsi gayrete getirmeye calisti. O, seyhinin:


''Istanbul'un fethi su besikteki yavru ile bizim koseye nasip olacak'' sozune itikad ediyor ve bu fethin mutlaka tahakkuk edecegine gonulden inaniyordu. Tum bunlarla ragmen bazi vezirlerin, muhasaranin kaldirilmasi yonundeki israri devam edince, Aksemseddin Hazretleri Istanbul'un fethinin tarihini vererek '' Su vakit olacak'' diye haber gonderdi.
Neticede o buyuk velinin buyurdugu gibi o tarihte ISTANBUL fethedildi.


Aksemseddin Hz.'lerine;
'' Istanbul'un fethedilecegi zamani nasil bildin?''
diye sorulunca soyle cevap verdi:
''Kardesim Hizir ile, ilm-i ledunnide Istanbul'un fetih vaktini cikarmistik. Kale fethedildigi gun, Hizir'in yaninda evliyadan bir cemaatle hisara girdigini gordum. Fetihten sonrada Hizir kardesimi kalenin uzerine cikmis oturur halde gordum.''


Beyaz atina binmis ordusunun onunde giden Fatih Sultan Mehmet, yaninda onu yetistiren hocalarindan basta Aksemseddin, Molla Husrev ve Molla Gurani olmak uzere Istanbul'a giriyordu. Fetih ordusunu karsilayan halk yol boyunca dizilmis, ellerinde ki cicek demetlerini padisaha sunmak istediler.Tabi beyaz sakalli, vakarli durusu, bilge tavriyla Aksemseddin Hazretlerini padisah sanip cicekleri ona uzattilar. Aksemseddin atini geri cekti ve Fatih'i gostererek;
''Sultan odur, cicekleri ona veriniz'' dedi.
Bu sefer halk Sultan Fatih'e yonelerek cicekleri ona vermek istediklerinde o da hocasi Aksemseddin'i gostererek;
''Gidiniz, cicekleri gene ona veriniz. Her ne kadar sultan ben isem de fethin manevi sultani o'dur. O benim hocamdir'' buyurdu.

Devamı yarın gelecek inşaalllah canlar...

This entry was posted on Cumartesi, Mayıs 01, 2010 at 07:04 and is filed under . You can follow any responses to this entry through the comments feed .

9 yorum

güzel kardeşim onlar ne mübarek ne mükemel insanlardı.
günümüzde olsa o çiçek uzatılanın elinde gurula kalırdı.
şimdi neden onlar gibi yiğitler yetişmiyor acaba? çünki onların eğitim ve terbiyeleri daha anne karnıda hatta anne karnına bile düşmeden başlıyordu.
bilindiği gibi imamı azam hazretlerinin babası evlendiğinde 40 gün boyunca zevcesine yanaşmamış olaki evlenmeden önce bilmeyerekte olsa kursağından haram geçmiş olabilir de bu günler içerisinde hamile kalabilir düşüncesiyle.

Fatih Sultam Mehmedin mübarek annesi ise hamilelik suresi boyunca dışarı çıkmamıştır karnını namahrem tarafından görülmesin diye,öyle hassas imişki elbisesini yıkadığında dahi dışarı asmazmış.

yani şimdiki neslin çoğunluğunun bu denli arsız hayasız ve sapkın olmalarının belkide en büyük nedeni daha anne karnında iken teşhir edilmeleri.
çok uzattığımın farkındayım,neyse burada bitiriyorum.
ALLAH sonumuzu hayreylesin

1 Mayıs 2010 09:48

Canim benim ne guzel bir yorum olmus bu. Allah razi olsun senden. Inan yuregime ayna tutmus sanki icimden gecenleri yazdin. Sana cok hak veriyorum Rabbim sonumuzu hayr eylesin, onlar gibi belki yetistirmemiz zor cocuklari ama en azindan bilinclendirmeyi, tanitmayi, anlamayi ve ornek almalarini saglamayi nasip etsin Mevla insallah...
Sevgilerimle...
Selam ve dua ile...

1 Mayıs 2010 10:33

evet kardeşim Rabbim sonumuzu hayır eyler inşaallah önce peygamberimize (sav) sonrada asalet timsali ecdadımıza layık olmayı nasip etsin yaradan mevlam Amiiin
hatim için cüz almak isterseniz lütfen hatim bloğuma haber bırakın bekliyorum sevgiler

1 Mayıs 2010 14:45

Büyük insanlar!
engin ufuklarından bir nebzesine ulaşabilme umuduyla..

bu arada Fatihin annesi ile ilgili bu bilgiyi ilk kez duydum.

1 Mayıs 2010 16:39

Sevgili papatya68 Allah razi olsun bu guzel duaya gonulden amin diyorum.Hatim icinde en kisa zamanda ziyaretine gelirim insalllah...
Sevgilerimle...
Komanci,sana da tesekkur ederim yorumun icin, burda ogrendigin hersey saglam kaynaklara dayanir hic suphen olmasin...
Saygilar...

1 Mayıs 2010 18:53

selamün ayeyküm
arkadaşım bir sorum olacak,Picasa'yı yüklemiştim ama nasıl kullanacağımı bilyorum yardımcı olurmusun şimdiden teşekkür ederim

1 Mayıs 2010 20:00

Allah razı olsun sayende bilgilerimiz tazeleniyor.

2 Mayıs 2010 05:24

Rabbim cumlemizden razi olsun canim benim.Bilgilerde bize emanettir,hem gelecek nesillere tasimamiz adina hemde unutmayip yasamak adina
Sevgilerimle...

2 Mayıs 2010 07:28

Yemek yapalim;
canim benim bir sorun var heralde yorumun bir turlu yayinlanmadi. Defalarca denedim olmadi neyse sordugun konu hakkinda hic bir bilgim yok malesef.Sana yardimci olmak isterdim ama olmadi. Benim teknik islerimi de enistem hallediyor zaten...
Sevgilerimle....

2 Mayıs 2010 08:17

Yorum Gönder

Related Posts with Thumbnails
Site'de Kaç Kişiyiz