Uc Tekbirle Kildirilan Cuma Namazinin Hikmeti  

Posted by Tespih Taneleri... in


Istanbul fethedilince, zafer alameti olarak Ayasofya camiye cevrilmis ve Fetih ordusu ilk Cuma namazini burada kilmislardir. Iste ilk Cuma namazini kildirmak icin ''Her kim bu gune kadar ikindi namazinin sunnetini dahi terk etmediyse namazi o kildirsin'' denildi. Fakat bu cagriya icabet edip hic kimse ortaya cikmamisti. Fetih ordusun da elbette ne kiymetli zatlar, Allah katinda nazli olan nice kullar vardi ama kimse kendini ifsa etmemek icin one cikmiyordu.
Bunun uzerine Sultan Fatih one gecti ve kendisinin de bu gune dek ikindi namazinin sunnetini kacirmadigini beyan ederek Cuma namazini kildirdi. Iste Sultan Fatih bu namazi kildirirken iftitah tekbiri icin ''Allahuekber'' diyerek ellerini kaldirdi. Fakat ellerini gobegi uzerinde baglamayip yanlara saldi. Tekrar tekbir aldi yine ayni sekilde ellerini yana saldi ve ancak ucuncu tekbirden sonra ellerini baglayip namazi kildirdi. Tabi bu harakete kimse bir anlam veremedi. Ve namazdan sonra sordular:

''Sultanim kildigimiz Cuma namaziydi, oysa siz sanki bayram namazi kiliyormus gibi uc tekbir alip namaza oyle basladiniz. Bunun sebebi neydi?
Bunun uzerine Sultan Fatih soyle dedi:

''Sayet bu fethi kabul buyurduysan, namaz kilarken Kabeyi gozumun onune getir, diye Rabbime niyazda bulunmustum. Fakat ilk tekbiri aldigim zaman gozumun gozumun onunde Beytullah'i goremedim. Ikinci tekbir aldim yine Allah'in beytini musahede edemedim. Ancak ''Allahuekber'' diyerek ucuncu tekbiri alinca, Kabetullah'i karsimda gordum ve boylece namaza devam ettim.'' dedi.


Ecdadimizda ki ihlasa bakin canlar, insani sasirtacak derece de butun saltanata ragmen ashab-i kiram gibi hareket etmeye calisiyorlardi. Mekke'de olsun Medine'de olsun fethettikleri her yerde islam'a ait bir tas parcasi dahi olsa sahip cikmis, koruma altina almistir. Bugun ispanya'da muthis bir cami vardir Osmanli'nin zamaninda sahip oldugu gorkemi, ihtisami gururla sergileyen bir cami. Hatta Hz Hatice(ra) anamiza cok guzel bir turbe yaptirmislardi ancak sonradan vahhabiler tarafindan yikildi. Dunya'nin her yerinde bulunan butun kutsal emanetleri toplamayi ve islami asr-i saadetteki gibi yaymayi kendine vazife edinmisti. Dusunsenize kutsal emanetlerin uzerinde biriken tozlari toplamak icin sedef ve yakut islemeli kutucuklar yaptirmislardi. Hatta su an da da bu hizmet devam etmektedir. Muhafaza kutulari Topkapi sarayinda sergilenmektedir. Islam adinaydi hersey, Allah adina ve Rasulallah(sav) hatrina...
Butun gosterdikleri mucadeleler, seferler, fetihler, hicretler ve sadakat hep Allah rizasi ve Peygamber sevgisinden kaynaklaniyordu. Yavuz Bahadiroglu cok sevdigim bir tarihci, yazardir. Allah'in selameti uzerine olsun. Fatih Sultan Mehmet diye bir kitabi var, orda kucuklugu yetistirilisi, Sultan Fatih'le alakali her sey var. Orda okumustum, annesi Sultan Fatih'i emzirirken mutlaka abdestli olurmus ve Yasin suresini okurmus. Daha kucaktayken dusunun ve simdi ki nesle bakin. Iste egitim anne karninda baslar demistik bir ara daha kucaktayken aldigi egitime bakin...
Daha kucuklukten boyle yetisirse bir cocuk iste kutsal emanetlere karsi da bu kadar hassas olur.
Uzerinde ki tozun bile muhafazasi ayri olur. Bir kutsal emaneti alabilmek icin bir ulke fethedilir.
Allah cumlemize herseyin hayirlisini nasip etsin insallah..
.
Bu arada yukarida ki Ayasofya camisinin resmini ben cekmistim. Dikkat ederseniz bir minaresi koyu renktir. Iste o minareyi Sultan Fatih yaptirmis digerlerini sonradan Mimar Sinan yapmistir.
Hayirli Cumalar bol salavat ve dua ile...

This entry was posted on Cuma, Mayıs 28, 2010 at 06:06 and is filed under . You can follow any responses to this entry through the comments feed .

11 yorum

HAYIRLI CUMALAR, PAYLAŞIM İÇİN TEŞEKKÜRLER...
DUALARINDA HATIRLANAYIM İA :))

28 Mayıs 2010 09:37

Hayırlı Cumalar canım,

Selam ve dua ile..

28 Mayıs 2010 10:37

hayırlı cumalar

ellerine sağlık harika bir paylaşım

28 Mayıs 2010 11:06

Hepinize hayirli Cuma'lar olsun canlar, dualarda bulusalim insallah...
Sevgilerimle...

28 Mayıs 2010 11:13

Allah razı olsun, hayırlı cumalar..

Ecdadımızın ıymetini bilelim inşalah..

Ve Sultan Fatih Mehmetin vasiyetini hatırladım şimdi , ayasofyanın cami olarak açılacağı günler yakındır inşallah, zira İslamiyetin şiarı olmuş..

28 Mayıs 2010 13:14

hayırlı cumalar bizden de..

28 Mayıs 2010 18:20

by ene ve cecil tesekkur ederim, sizlerinde Cuma'niz mubarek olsun.
Sevgilerimle

28 Mayıs 2010 20:22

nazik yorumunuz için teşekürler. sizin blogunuzda bir harika bilgiler çok iyi elinize sağlık Allah razı olsun. çok selamlar.

28 Mayıs 2010 21:37

hayırlı cumalar.

28 Mayıs 2010 21:37
Adsız  

allah teala insanı yaratmış onu imtin etmek maksadıyla yeryüzüne göndermiştir insanların hangisinin daha güzel amelde bulunacağını sınamak için ölümü ve hayatı yaratmıştır kullarına karşı çok şefkatli ve merhametli olan allah teala bu imtihan yolculuğunda kullarını bşıboş bırakmamıştır onlarıuyaran peygamberler kitaplar göndermiştir zira allah her an bizimledir zehra

29 Mayıs 2010 21:01
Adsız  

kim allaha ve resülüne itaat eder ve salih bir amel işlerseona mükafatını iki kat veririz biz onabereketli bir rızık hazırlamışızdır

29 Mayıs 2010 22:04

Yorum Gönder

Related Posts with Thumbnails
Site'de Kaç Kişiyiz