Acaba Biz Firaset Sahibi miyiz?  

Posted by Tespih Taneleri... in

Merhaba arkadaslar firaseti kesfetmeye devam edelim, bizede nasip olsun umidiyle:
Allah dostlarinin cogunun FIRASET hakkinda bir tanimlari var ancak ben aralarindan Seyyid Abdulhakim Arvasi Hazretlerinin tanimini paylasacagim sizinle diyor ki:
''Firaset, iman kuvvetinden dogar. Kimin imani daha kuvvetli ise o nispette firaseti keskin yani isabetli ve dogru olur'' buyurmuslardir.
Firaset hakkinda cok sey var ama ben yine elimden geldigince ozet yazmaya calisacagim. Gerci bana gore her cumlesi bir altin nispetinde kiymetli bilgilerdir cunku ilimsiz amel olmaz. ilim olmazsa iflas kacinilmazdir. Firasetin, iman nuruyla yakin iliskisini gostermesi bakimindan su ayet mealini de belirtmek gerekmektedir:
''Ey iman edenler! Eger Allah'a karsi hep takva dairesi icinde bulunursaniz, O size furkan(acik-kapali, hakki batildan, dogruyu egriden, iyiyi kotuden, guzeli cirkinden temyiz ve tefrik edecek bir kabiliyet bir isik) verir.'' Enfal suresi, 29.ayet
Bir musluman kalbini kin, nefret, munafiklik, cekememezlik, dusmanlik gibi her turlu kalp hastaliklarindan temizleyip, iman nuru ile takva muhabbetiyle doldurdugunda, aynaya akseden esyanin sureti gibi bazi sirlar adeta cilalanmis olarak kalbine akseder, baskalarinin gonullerinde ki sakli olan seyleri de kesfedebilir ki, iste bu gercek FIRASETtir.
Gunahlarla hayatini karartan, sehvetin, hirsin, ofkenin, hasedin kulu haline geldigi halde isin farkina varamayan insan ise firaset yoksuludur.
Nitekim Efendimiz(sav) buyuruyor ki:
''Her gunah kisinin kalbinde siyah bir leke meydana getirir.'' buyurarak, gunahlarin firasetin yok edicisi oldugunu haber vermektedir.
Yukarida tarifini yapmis oldugumuz firasetin Kur'an-i Kerim'de, asr-i saadette ve sonraki donemlerde bircok ornekleri mevcuttur. Bunlardan sadece bir kac tane yazacagim:

Mesela Hz. Omer(ra) buyurmustur ki:
''Uc sey hakkinda ki dilegim Allahu Teala'nin vahyine uygun geldi.'' diyerek kendisine Mevla Teala'nin ikramini izah etmistir. Bu uc hususu da Hz. Omer(ra) su sekilde beyan etmektedir:
1-'' Ya Rasulallah! Kabe-i Muazzama daki Makam-i Ibrahim'i namazgah (tavaftan sonra iki rekat namazin burda kilinmasini veya dua edilmesini) ittihaz etseniz'' dedim. Bunun uzerine:
''Siz de Ibrahim'in makamindan bir namaz yeri edinin, orada namaz kilin!'' Bakara suresi 125. ayet nazil oldu.
2- ''Ya Rasulallah! Huzurunuza iyi niyetli ya da fasik kisiler gelip sizlerle(veya hanimlarinizla) gorusebiliyorlar. Hanimlariniza soyleseniz de (ihtiyaten) ortunseler!'' dedim. Bunun uzerine:
''Ey peygamber! Hanimlarina, kizlarina ve mu'minlerin kadinlarina soyle ortulerini uzerine alsinlar!'' Ahzab surse 59. ayet nzail oldu.
3- Peygamber Efendimiz(sav)'in bazi hanimlari bir defasinda kendisine kiskanclik gostermede ittifak etmisler ve kendisinden megafir koktugunu belirterek nereden geldigini sormuslardi. Efendimiz(sav) Zeynep b. Cahs(ra)'nin yaninda bal yedigini belirmisti. Ben bu hadiseyi duyunca kadinlarin yanina giderek: ''Ey kadinlar! Ya bu hircinliginizdan vazgecin yahut Allah sizin yeriniza daha hayirli hanimlar verir'' demistim. Peygamber hanimlarindan Hafsa Hz. Omer(ra) kizidir. Bilahare:
''Eger o sizi bosayacak olursa belki de Rabbi ona sizden daha hayirlisini verir!'' Tahrim suresi 5.ayet nazil oldu.
Firaset sahibi olmak boyle bir sey. Simdi soruyorum arkadaslar siz ne kadar firaset sahibisiniz?
Belki hic birimizde yok ama neden olmasin? Biz Hz. Omer degiliz diyeceksiniz belki ama onlarin bize ornek olduklarini unutmayalim. Hz. Omer musriklerdendi sonradan bu makamlar nasip oldu.
Allah(cc) cumlemizi firaset sahibi olanlardan etsin insallah...
Sevgilerimle...

This entry was posted on Çarşamba, Mayıs 19, 2010 at 07:20 and is filed under . You can follow any responses to this entry through the comments feed .

2 yorum

uzak bir mevzu .. nefsiyle bütünleşip yaşayanlara ( bana ) .. teşekkürler cnm ..

19 Mayıs 2010 13:21

Canim benim uzak degil aslinda. Ancak istemek lazim. eger istersen o asla hayal degildir.Bu yaziyi yazmakta ki amacim buyudu zaten insan isterse rahatlikla firset sahibi olabilir. Gerekli olan sadece ilim,amel,takva...
Sevgilerimle...

19 Mayıs 2010 19:05

Yorum Gönder

Related Posts with Thumbnails
Site'de Kaç Kişiyiz