Gönül Abdesti  

Posted by Tespih Taneleri... in



Görünürdeki cünüplük, seni Allah'ın evine girmekten ve O'nun Kitabını okumaktan alıkoyar. Gizli cünüplük denen gafillik ise, senin Allah'ın mânevi huzuruna girmene ve kelâmını anlamana engel olur.

Dünya sûretlerinin bulaştığı ayna nasıl parlar? huzura girmeden önce tevbe sularında yıkan.

Hayvanını nasıl başkasının tarlasına girmekten alıkoyuyorsan, nefsini de nefsânî istek ve arzulara yöneldiği zaman Allah'ın emir ve yasaklarına uyarak durdur. Bakışlarını kıs; güzel gördüğü haramlara kaymasın. Kalbinin, daima şen ve bakımlı olmasını istersen, ihtiras ve tutkulardan, nefsânî özlem ve arzulardan onu koru.

Sahip olduğun hikmete veya günaha karşılık, boynunda nur gibi aydınlık veya gece gibi karanlık bir gerdanlık taşırsın. Sen boynundaki gerdanı göremiyorsan dahi, onu başkaları görmektedir. Görmüyor musun, güneşi körler dışında herkes görüyor.

‘Aynam paslı’ diyeceğine, ‘Gözüm hasta’ de!…

Suyu temizlemek istediğinde temiz olmayan sebeplerin ona ulaşmasını önlersin. Beden organları da kalbe akan su kanalları gibidir.

Kalbine, bu organların yoluyla gıybet, söz taşıma, kötü söz, harama bakma gibi öldürücü kötülüklerin girmesine engel ol. Kalpten dışarı çıkan şeyler, kalbi hakikatlere karşı perdelemez; onu ancak orada bulunan şeyler örter.

Kalbin nurlu hâle gelmesi, aydınlanması; helal yemek, Allah’ı zikretmek, Kur’ân okumak, mubah, mekruh ve haram olan bakışlardan onu korumakla gerçekleşir.
Bu nedenle bakışlarını ancak ilim ve hîkmetini artırmak için serbest bırak. ‘Aynam paslı’ diyeceğine, ‘gözüm hasta’ de.


İbn Atâullah el-İskenderî (K.s)

This entry was posted on Cumartesi, Ocak 26, 2013 at 07:21 and is filed under . You can follow any responses to this entry through the comments feed .

4 yorum

Tek kelimeyle harika. Yazandan, bize Ulaştırandan Rabbim razı olsun. Teşekkürler.

26 Ocak 2013 10:13

Allah cumlemizden razı olur insaallah.. Sevgiler

27 Ocak 2013 00:30
oxvamu  

Bismihi Subhanehu..
Yazılan ve paylaşılan her post tefekkürüme vesile oluyor. Bazen bir cümle ya da sözden hareketle yorumlar yazabiliyorum. Bazen ise tüm yorumlar ve kelimeler aciz kalıyor. Bu vesilenin vesilesi olan siz kardeşimden Rabbim ebeden razı olsun.
Maesselam, maeddua.. fiemanillah..

28 Ocak 2013 08:06

Rıza makamı hepimizin nasibi olur insaallah. Tefekküre vesile olabiliyorsam ne mutlu!. Çünkü paylaşımlarımın yegane sebebidir tefekkür.. Hamdolsun.. Yorumlarınızla sizde her zaman farklı bir boyuta götürüyorsunuz bizi. Bu da tartışmasız olayı amacına taşıyor ve tefekkür kaçınılmaz oluyor. Katkılarınızdan ötürü müteşekkirım. Saygılarımla

28 Ocak 2013 13:37

Yorum Gönder

Related Posts with Thumbnails
Site'de Kaç Kişiyiz