Evlat Terbiyesinde Aşamalar  

Posted by Tespih Taneleri... in




Evlatlarımızın islam ahlakı ile yoğrulması, dünya ve ahiret saadetimiz için en ehem meselelerdendir. Bu hususta ebeveyn, bilgili olup ne zaman nasıl davranması gerektiğini çok iyi idrak etmelidir. Özet olarak 4 dönemde irdelediğimiz çocuk ahlaki gelişimini şöyle sıralamak mümkün.

1- Telkin Dönemi: 0-6 Yaş

2- Teşvik Dönemi: 7-10 Yaş

3- İkaz Dönemi: 10-14 Yaş

4- Musamaha Dönemi: 14- ..

Telkin Dönemi:

En önemli temel telkindir. Çocuğun kulağına ezan ve kamet okunması. Konuşmaya başladığında "La İlahe İllellah" kelimei tevhidini söyletmek. Abdest alırken onu yanına alıp göstermek.


Teşvik Dönemi:

 Bu dönemde çocuk namaz kılmaya özendirilir. Doğru davranışlar ile yanlış davranışlar ifade edilir. Az yemek yemeye ve arkadaşlarıyla paylaşmaya ikna edilmesi, oturarak su içilmesi, hadi gel 1 Fatiha, 3 İhlası Şerife okuyalım abdest alalım gibi teşvikler ile alışkanlıklar kazandırılabilir. Erkek çocuklar babalarıyla, kız çocuklar anneleriyle abdest almalıdır. Yemeğe besmele ile başlamak, yemekten sonra dua etmek, yemek tabağını sünnetlemekte bu dönemde kazandırılması gereken davranışlardandır.


İkaz Dönemi:

Ergenlikten önceki son virajdır. Burada çocuk yavaş yavaş aile otoritesinden kurtulmaya başlar. Kendi başına hareket etmeye özenir. Bu dönemde biraz disiplin gösterip, Namazını kıldın mı? ben görmedim gibi sorular sorulabilir.


Musamaha Dönemi:

Artık yetişkin bir genç vardır.Peygamberimiz s.a.v.' in bu yaştaki gençleri askere aldığı düşünülürse; Yavrum sanki namazını kılmadın gibi geldi, acaba neden kılmadın, haydi beraber kılalım vb. gibi dostane ve musamaha yolu ile yaklaşılmalıdır
.

This entry was posted on Çarşamba, Eylül 05, 2012 at 01:11 and is filed under . You can follow any responses to this entry through the comments feed .

5 yorum

Allah razı olsun paylaşımın için..

5 Eylül 2012 01:52

Allah cümlemizden razı olsun , bu tarz yazıları özel talep üzere yayınlıyorum... Vardır bir hayır, Mevla (cc) böyle nasip ediyor diyelim... Amel için biraz gayret edersek inşaallah bu bize dünyada da ahirette de yeter... Sevgiler

5 Eylül 2012 02:08

twitliyorum canim yazini

5 Eylül 2012 10:22

Tesekkurler.

5 Eylül 2012 20:00
by_sükut  

Bismi Hayy ile,
İmam-ı Gazali'den;
''Yüzünü dünyadan Allah'a çevirmek dört rükün ile olur.
1.Nefsini bilmek
2.Rabbini bilmek
3.Dünyanın hakikatini bilmek
4.Ahiretin hakikatini bilmek''

Bu söz çerçevesinde postunuzda belirttiğiniz konuya baktım. evlat terbiyesindeki hedeflerimiz önce kendimize sonra emanetlerimize bu hakikatleri kavratmak olabilir diye düşündüm. Zannederim emanetlerimize bildirmemiz gereken temel ''bilme''ler bunlar. Çok şey bilen bunları bilmiyorsa hiçbirşey bilmiyordur. Bunları bilen ise çok şeyi biliyordur.
Maesselam, Maeddua..
Rabbime emanet olun..

6 Eylül 2012 07:37

Yorum Gönder

Related Posts with Thumbnails
Site'de Kaç Kişiyiz