Kalbin Selameti Nedir Ve Nasil Saglanir?  

Posted by Tespih Taneleri... in ,


''O gun ne mal fayda verir, ne de evlat! Ancak Allah'a temiz kalp ile gelenler (kurtulur).''
Su'ara suresi: 88-89

Hayirli Cuma'lar arkadaslar, Tasavvuf mevzumuzdan bahsederken en son Su'ara suresinin  88-89. olan yukardaki  ayeti yazmistik hatirlarsaniz. Tasavvufun murid uzerinde gerceklestirmeyi gaye edindigi bir husus da bu ''Kalp Selameti''.
Burada anlatilan kalp, Allahu Teala'ya ve O'nun emrine teslim olmus kalptir.Onun tek gayesi Allahu Teala'dir,  O'nun emri ve seriatidir.
Hic bir suphe bu kalp ile Allahu Teala'nin emirlerinin arasina giremez.
Boyle bir kalbe sahip olan kimsenin butun ahvali, sozleri, amelleri, zevkleri, zahir ve batin, butun filleri Resul-i Ekrem(sav) Efendimiz'in nuru ile selamet bulmus demektir.
Numan ibn-i Besir (ra)'dan rivayetle, Resul-i Ekrem (sav) Efendimiz de, bedenin diger azalarinin selametinin kalbin selametine bagli olduguna ve ancak kalbin masiyetlerden arindirilmasi halinde diger azalarin gorevlerini hakkiyla yerine getirebilecegine dikkat cekerek soyle buyurmustur:

''Dikkat edin! Vucutta kucuk bir et parcasi vardir ki, o iyi olursa butun beden iyi olur, o bozulursa butun beden bozulur. Dikkat edin, O kalptir!.''

Burda akla su soru gelebilir: Bu ayet ve hadisler ile benzeri muhtevadaki nasslarda zikredilen
''Kalp Selameti'' nasil saglanir?
Buna soyle cevap vermek mumkundur arkadaslar:
Kalp selameti ancak kulun, nefsini her an muhasebeye tabi tutmasi ve gerek kalbin, gerekse diger azalarin amellerinin devamli surette murakabe altinda bulundurulmasi ile mumkun olur.
Bu murakabe de Ser'i emir, yasak ve tavsiyeler esas alinacak ve bunlara uymayan seyler terkedilerek bu suretle ameller, islah edilecektir.
Azalarin amellerini ''Fikh-i Zahir'' dedigimiz Fikih ilmi, kalbin amellerini ise ''Fikh-i Batin'' dedigimiz Tasavvuf ilmi sekillendirir, tazim ve islah eder.

''Muhakkak Allah Teala sizin suretlerinize ve mallariniza bakmaz. Fakat ancak sizin kalplerinize ve amellerinize bakar.'' Muslim

Bu yolda kulun hic bir zaman hatirdan cikarmamasi gereken sey, Yuce Yaratici'nin kendisini her an gormekte ve yaptigi her isin amel defterine kaydedilmekte oldugu gercegidir. Allah cumlemize sasirmadan bu yolu tamamlamayi nasip etsin insallah...Sevgilerimle

''Elbette Rabbin, gozetleme yerindedir. (Her an kullarinin yaptiklarini gozetlemektedir.''
Fecr suresi 14

This entry was posted on Salı, Mart 19, 2013 at 11:11 and is filed under , . You can follow any responses to this entry through the comments feed .

1 yorum

Hayırlı cumalar canım,kalbimizi,dünyamızı ve ahiretimizi selamete erdirecek Ayet-i kerimeleri paylaştığın için Allah senden razı olsun..

30 Temmuz 2010 13:16

Yorum Gönder

Related Posts with Thumbnails
Site'de Kaç Kişiyiz