'Oku'mak, Allah'ın Emridir !  

Posted by Tespih Taneleri... in



Muhterem Müslümanlar!

Kur'ân-ı Kerîm'de Cenâb-ı Hakk celle ve alâ hazretleri, bilgili, münevver mü'minler topluluğunun meydana gelmesini istemektedir. İslâm'ın ilk emrinin "OKU" olması çok manidârdır.    Okumak, öğrenmek, bilgilenmek, doğru bilikleriyle amel etmek insanın:

* Düşünmek,

* Aklını kullanmak,

* Tefekkür etmek,

* Tezekkür etmek,

* Teşekkür etmek,

* İbret almak hususlarında ufkunu açar.

Bundan dolayı Kur'ân-ı Kerîm'de Allah-u Teâlâ, çok bildiği hâlde yaşantısı bozuk olanları, Bel'am bin Bâûrâ'nın şahsında "sıcak bir günde dili dışarı sarkmış bir durumda soluyan itler"e benzetmektedir. (Araf Sûresi, Âyet: 176)
Kur'ân-ı Kerîm'de:

275 yerde: "Düşünmüyor musunuz?""Akıl erdirmiyor musunuz?" diye sorulmaktadır.
200 yerde: "Düşünmek ve tefekkür" emredilmektedir.

12 yerde: "Dolaşarak ibret almak" emredilmektedir.

670 yerde: "İlim ve ilme teşvik" vardır.

İmam Burhaneddin ez-Zernuci; ilmin faziletlerinden bahseden âyet ve hadisleri izah ederken şöyle demektedir:

"İslâm dini ilim dinidir. Dünyada ilk okuma seferberliğini Kur'ân-ı Kerîm ilân etmiştir. Hepimizin bildiği gibi ilk emir "OKU" diye başlamıştır. Bu sebeple Müslümanın birinci derece görevi, ilim öğrenmek ve yazı yazmak suretiyle kendisini cehalet karanlığından kurtarmaktır."

Okur-yazar olmak insanın kendisini kurtarmasına yetmez; aksine cehenneme yuvarlanmasında önünü açabilir. Bugün devleti soyanlar, milleti hortumlayanlar okur-yazar takımıdır. Kötü yola düşmüş kadınların yüzde doksan altısı okur-yazardır.
TV ekranlarında bedenlerini teşhir eden bayanların üniversite talebesi veya mezunu; aynı zamanda bir kaç lisan bildikleri malumdur.
Şöyle bir bakınız çevrenize. Rengarenk giysilerle, üryan vücutlarla etrafa caka satan kimselerin edep, imân ve ahlâk zinetinden mahrum olduklarını anlarsınız.
Bu demektir ki, bu tür toplumlar okusa da ilimsiz, irfansız bilgilerle amellerini bozmuş toplumlardır. İnsanın iç dünyasında iman ve takvâ bulunmayınca, dış dünyası açılmış! İnsanî dereceden hayvanî derekeye/çukura yuvarlanmış.

Bütün ilimlerin gayesi Allah'ı bilmeye, emirlerini tanımaya, O'nun yaratıcılığını bilmeye ve O'nu tanımaya yöneliktir. Bu gayelerin dışındaki okumalar şeytana hizmetkârlıktır.


Burada sözü Yunus Emre'ye bırakmak en yakışanıdır:


"İlim elinde çıra,

Yak da Mevlâ'yı ara,

Bilmek olmak değildir,

Olmaya bak olmaya..."


Bundan dolayı Kur'ân-ı Kerîm'de: "Hiç bilenlerle bilmeyenler bir olur mu?" (Zümer Sûresi, Âyet: 9) sorusu bu gerçeğe işaret etmek için sorulmaktadır.


Mevlüt Özcan












This entry was posted on Salı, Ekim 11, 2011 at 10:18 and is filed under . You can follow any responses to this entry through the comments feed .

1 yorum

Face'de paylaştım zaten paylaşmamız için aşağıda linkler var bu yüzden sorma gereksinimi duymadım :)

Herkes istifade etsin çok değerli cümleler pğaylaşmışsın teşekkürler...

11 Ekim 2011 13:39

Yorum Gönder

Related Posts with Thumbnails
Site'de Kaç Kişiyiz