Mardin'li biri olarak size yoremize ait bir tarifle merhaba demek istiyorum. Dun icli kofte yaptimYapmisken resmini cektim. Resmide cekmisken sizinle paylasmamak olmazdi. :) Her yorenin farkli tarifi var. Hepsini de tatmisimdir, ama ben size diger yorelerinkinden biraz daha degisik bir tarif verecegim. Yalniz tarif Mardin usulude sekil Malatya usulu oluyor benim koftelerim. Bizimkiler yassi sekilde yaparlar ama ben onu beceremedim. Bu daha kolay geliyor bana nedense bence daha guzel duruyor. :)
Ic harci icin malzemeler:
500 gr kiyma
3 tane rendelenmis kuru sogan
1 tatli kasigi salca
2 yemek kasigi sivi yag
1 tatli kasigi karabiber
1 tatli kasigi kirmizi biber
1 tatli kasigi tuz
yarim demet maydanoz
Bulgur icin:
3 su bardagi koftelik bulgur
3 orta boy patates rendesi
150 gr cekilmis et
1 tatli kasigi nane
1 tatli kasigi kisnis
1 yemek kasigi tuz
1 tatli kasigi salca
Oncelikle bulgurun icine butun baharatlarini koyup sicak suyla islatalim ve kendini cekmesini bekleyelim. (Halacigim sen soguk su dedin ama ben sicak suyla islatinca daha kolay yoguruyorum) Bulgur kendini cekerken hemen harci yapalim. Yagi tavaya koyalim ve kiymayi kavuralim. Rondoda cekilmis ya da rendelenmis soganlari iyice pisirelim. Baharatlarini ekledikten sonra salcasini katip kavurmaya devam edelim. Maydanozunuda ekleyip sogumaya birakalim.
Epey bir yogurmamiz gerekiyor. Rahat rahat acabilecek kivama gelene kadar yogurun. Sonra elinize ceviz buyuklugunde bir parca alin ve avucunuzda yuvarlayin. Sonra isaret parmaginizla dondure dondure acmaya ve doldurmaya baslayabilirsiniz. Yalniz kofteleri cok kizgin yagda pisirmeniz gerekiyor. Aksi takdirde acilabilir.
Afiyet Olsun...