Yiyecekleri ekmeği evinde yaptıran ünlü kişilerden birini zamanında yaşayanlar gibi ben de bilirim. Bu zat Türkiye'nin renkli kişiliklerinden biri olan meşhur valimiz merhum Recep Yazıcıoğlu'dur. Allah (C.C.) rahmet eylesin, bu valimiz başkalarına da bunu tavsiye eder faydalarını anlatırdı.Ekmek nasıl yapılır? Bunu her ev hanımının bilmesi gerekir. Akıllı kadın evindekilere mecbur kalmadıkça çarşı ekmeği yedirmeyen kadındır. Gerisi naylonlaşmak olur.
Ekmek yapmak için malzemeler:
Un,
Su,
Tuz,
Maya,
Yağ ve yumurta,
Pekmez
Şimdi bunları kısaca anlatarak ekmeğin sağlıklı olarak yapımını izah etmiş olalım.
Un: Tam buğdayın su veya rüzgâr değirmenlerinde öğütülmüş olmasıdır. Diğer tahıllardan yapılan unlar da olur.
Su: Klorlanmış su iyi sudur. Bu suyun tercih edilmesi sağlığa daha uygundur.
Tuz: Ekmeğe lezzet verir, damak tadına daha uygundur. Kaya tuzu kullanılmalıdır. Akıcı paket tuzu kullanılmamalıdır.
Maya: Maya ekmek hamurundan alınıp ekşitilen bu ekşi hamurun ekmeklik olarak yoğrulan hamura katılmasıdır. Bu o ekmek hamurunu kabartır. Ekşitilen hamur mayası daima evde bulundurmalıdır.
Ekşi maya ile yapılan ekmekler hem sağlıklı hem de lezzetli olur.
Doğal maya evde hazırlanmış olan mayadır. Böyle bir maya vitamin bakımından oldukça zengindir, sağlıklıdır, besleyicidir.
Hazır maya diye bilinen bakkal ve marketlerde satılan tercih edilmemelidir. Çünkü bu maya genelde genetiği değiştirilmiş olabilir.
Doğal maya yerli buğday unundan ve su değirmeninde öğütülen buğdayın unundan yapılmalıdır. Bu çok sağlıklı ve besleyici olur.
Yağ ve yumurta: Yağ, ekmeği yumuşak tutar. Yumurta lezzeti arttırır.
Pekmez: Pekmez, ekmeğin hamurunu yumuşatır, hem de lezzet verir.
Damak tadından anlayanlar bunu çok severler.
Pekmez hangi meyveden yapılırsa daha çok o meyvenin tadını hissettirir. Hamurun rengini de koyulaştırır.
Pekmezle yapılan ekmek vücudumuzu zinde tutar. Bu ekmekte pekmezden geçen demir, magnezyum, kalsiyum, krom gibi mineraller de vardır.
Pekmez hangi meyveden yapılırsa daha çok o meyvenin tadını hissettirir. Hamurun rengini de koyulaştırır.
Pekmezle yapılan ekmek vücudumuzu zinde tutar. Bu ekmekte pekmezden geçen demir, magnezyum, kalsiyum, krom gibi mineraller de vardır.
Mevlüt ÖZCAN
This entry was posted
on Perşembe, Aralık 20, 2012
at 06:53
and is filed under
Hayatin icinden...,
Pasta ve Börek Tariflerim
. You can follow any responses to this entry through the
comments feed
.